5 травня 2017 року до Дня памяті і примирення та 72-ї річниці перемоги у Другій Світовій війні у стінах школи було проведено літературно-музичну композицію « Памятаємо. Перемагаємо». На заході були присутні гості: Волошина Ольга Михайлівна, заступник міського голови, Радченко Ірина Миколаївна, спеціаліст управління освіти і науки Сумської міської ради.

Хвилиною мовчання були вшановані жертви Другої Світової війни й загиблі воїни АТО на Донбасі.

Наш земний уклін, довічна вдячність усім тим, хто захистив нашу країну від нацизму й захищає свободу й суверенність України сьогодні. Віримо, що переможемо.

КУ ЗОШ № 5

05/05/2017

Кулінарні традиції Німеччини

26-27квітня 2017 року у кафе Конгрес-Центру СумДУ було проведено дводенний німецькомовний навально-виховний захід для школярів, присвячений темі «Кулінарні традиції Німеччини» / «Deutsche Spezialitäten». 
Захід проводився з метою популяризації вивчення німецької мови, надання учням можливості доторкнутися до побутової культури Німеччини, згуртування вчителів та учнів з різних шкіл міста.
Організаторами заходу виступили:
• Сумський осередок Асоціації українських германістів;
• кафедра іноземних мов ННІ БТ «УАБС» Сум ДУ;
• Інформаційно-методичний центр управління освіти і науки Сумської міської ради

У заході взяли участь учні 7-9 класів десяти шкіл м. Суми: ЗОШ №5 (вчитель Мірошниченко Т.М.), ССШ №7 (вчителі Михайлик А.М., Хухря Н.О.), ЗОШ №13 (вчитель Обвадова В.М.), ЗОШ № 17 (Аверьянова О.В.), ЗОШ № 18 (Приходько О.В.), ЗОШ № 23 (Гаєвська Н.А., Гаєвська Є.А.), ЗОШ №24 (вчитель Торгачова О.В.), ЗОШ № 27 (вчитель Кривошеєва М.О.), Олександрівська гімназія (вчителі Бакляк А.О., Бондаренко Т.І.), гімназія №1 (вчитель Дашкіна О.В.).

Учасники заходу мали виконати домашнє завдання: приготувати і принести для дегустації страву за автентичним німецьким рецептом та зняти коротке (3-4 хвилини) відео про процес приготування.

 Учні Сумської ЗОШ № 5 приготували салат "Старий Мюнхен".

 

27/04/2017


31 річниці Чорнобильської катастрофи присвячується…

 

26 квітня 1986 року. Ця дата навіки записана в історію людства чорними буквами. Це трагедія, з якою не зрівняється жодна відома до цих пір катастрофа. З нагоди відзначення сумної для історії України дати – Дня Чорнобильської трагедії та з метою формування і розвитку патріотичного та екологічного виховання учнів у нашій школі проведено літературно – музичну композицію «Дзвони Чорнобиля», де мова йшла про події 26 квітня 1986 року, про наслідки аварії на ЧАЕС. Захід супроводжувався переглядом слайдів, звучали пісні про Чорнобиль. Окрім учнів та вчителів, у залі  були присутні гості: Подопригора Валерія Володимирівна – начальник служби у справах дітей Сумської міської ради та Некрасова Людмила Іванівна – методист Інформаційно методичного центру управління освіти і науки Сумської міської ради.

 Наш земний уклін, довічна вдячність усім тим, хто, ризикуючи своїм здоров'ям і життям, брав участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, відроджував і продовжує відроджувати до нового життя обпалену радіацією землю. Священна пам'ять про всенародний подвиг ніколи не зітреться з історії людської, не згасне у віках.

КУ ЗОШ № 5

 

26/04/2017

Вчителі та учні Сумської ЗОШ №5 відвідали Берлін.

Наші люди в Берліні!!! 7-10 квітня учні (Вікторія Островерхова, Аліна Боброва, Катерина Івченко) та вчителі (Ломака Вікторія, Мирошниченко Тетяна) Сумської ЗОШ №5 відвідали третю міжнародну молодіжну конференцію "Школа за екологію". З 240 проектів, які відправили школи з усього світу до Гете-інституту, наш проект "Приватне екологічне детективне агентство" було обрано до 14 найкращих. На конференції були присутні учні з Аргентини, Франції, Мальти, Іспанії, Німеччини, Грузії, Росії, Арменії, Таджикістану, Казахстану та ін. Сумська ЗОШ №5 представляла Україну. Наші дівчатка у формі засідання детективного агенства представили свою пошукову роботу про те, куди зникли мушлі беззубки у річці Псел. Під час конференції ми представили свою країну, провели еко-вікторину, побували на обзорній ексурсії по Берліну, обговорювали з представниками інших країн проблеми екології, як своїх регіонів, так всього світу. На останок конференції ми започаткували спільний проект зі школярами з Білорусії під назвою "Екологічний музей твоєї школи" над яким будемо працювати в майбутньому. Девіз нашого проекту: "Розпочни свою гру проти мафії мусору. Це елементарно!!!" І ми дійсно вважаємо, що кожен може стати екодетективом та боротися з наслідками забруднення навколишнього середовища.

КУ ЗОШ № 5

12/04/2017

КУ Сумська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №5 запрошує на




День відкритих дверей




20 квітня 2017 року 




 

Телефони для довідок:  61-63-74, 61-62-05

КУ ЗОШ № 5

06/04/2017

 Тиждень біології 2017

КУ ЗОШ № 5

24/03/2017

Карта важливіша за текст, бо говорить часто яскравіше, наочніше, лаконічніше,
ніж найкращий текст

                                                                                       (П. П. Семенов Тянь – Шанський)

З 13.03.2017 р.  по 17. 03.2017 р. у Сумській ЗОШ №5 пройшов тиждень географії та основ економіки. 

Чмеленко Віта Володимирівна провела  цікаві та змістовні заходи, до участі в яких були залучені учні 5 - 11 класів та вчителі школи.

КУ ЗОШ № 5

17/03/2017

Пишаюсь тим, що українець

«Пишаюсь тим, що українець» – саме під таким гаслом була проведена з 01.03.2017р. по 10.03.2017 р. у Сумській ЗОШ №5 декада української мови та літератури. Учителі-філологи провели цікаві та змістовні заходи, до участі в яких залучили учнів усіх класів.

Учні 5-х класів продемонстрували гарні знання рідної мови під час мовознавчого турніру: відгадували загадки, відтворювали прислів'я,складали власні вірші тощо.

Для учнів 6 класу організували справжнісінькі «Ігри патріотів», під час яких вони виявили знання українського фольклору, символіки, краєзнавчого матеріалу. А ще шестикласники переглянули відеоальманах «Кольоровий світ на полотнах Т. Шевченка».

3 березня стало  днем подорожі до Країни Сонячних Квітів: школярі взяли участь у Всеукраїнському конкурсі «Соняшник».

А ось семикласники в рамках Дня театру показали спектакль за мотивами української народної казки «Язиката Хвеська». Їхній виступ мав неабиякий успіх.

Учні 10 – 11 класів презентували свої проекти «Т. Шевченко й Сумщина». Варто зауважити, що всі роботи були оригінальними та змістовними.

Але найбільш захоплюючим став конкурс «Міс Україночка», в якому взяли участь представниці 5 – 8 класів. Учасниці дуже старанно підготувалися до випробувань, продумали костюми, цікаво презентували себе, розповіли про захоплення, виявили креатив під час виконання конкурсних завдань, продемонстрували високий рівень  вмінь та широкий кругозір.  Свято пройшло в піднесеній та дружній атмосфері.

Підсумком декади української мови та літератури стало опитування учнів та вчителів школи «Чому я розмовляю українською мовою?» Відповіді були різними, але всі свідчили про патріотизм та гордість від того, що ми є українцями.

 

Учитель української мови та літератури

Сітало О.Я. 

КУ ЗОШ № 5

13/03/2017

1 березня 2017 року на базі навчального закладу відбувся педагогічний практикум «Урок етики як засіб формування ціннісних орієнтацій учня», на який були запрошені вчителі навчальних закладів м. Суми, що викладають предмет «Етика». Мета заходу: обговорити актуальні питання викладання предмета, особливості формування моральних цінностей особистості в умовах стратегічних освітніх змін. Учитель Сорока І.І. провела показовий урок у 5-А класі «Як спілкуватися, долаючи відстань. Що означає «вміти листуватися». Як оформити листа, що надсилається в мережі Інтернет». Також перед присутніми виступили методист ІМЦ Тодосийчук В.М. та кандидат психологічних наук, доцент кафедри психології Сумського державного педагогічного університету ім. А.С. Макаренка Усик Д.Б., що зупинився на питанні «Моральних цінностей особистості. Умови формування на сучасному етапі розвитку освіти». Учасники педагогічного практикуму обмінялися родзинками фахової майстерності.

КУ ЗОШ № 5

04/03/2017

КУ ЗОШ № 5

03/03/2017

Тиждень початкових класів

КУ ЗОШ № 5

24/02/2017

24 лютого вчитель початкових класів Ханова Н. В.  взяла участь у Четвертих обласних Педагогічних Читаннях з Гуманної педагогіки, що пройшли у  м. Лебедин. Це один із заходів з покращення педагогічної майстерності, направлений на відкритий обмін досвідом  з навчання та виховання учнівської молоді.

Педагогічні читання пройшли на досить високому методичному та науковому рівні, викликали масу зацікавленості та обговорення, оскільки тема педагогічних читань   «Полюбіть майбутнє – крила виростуть ».

У рамках педагогічних читань відбулася зустріч  з кандидатом педагогічних наук, директором Центру інноваційної педагогіки та психології, президентом Всеукраїнської культурно-освітньої асоціації Гуманної Педагогіки, членом громадської ради Міністерства освіти і науки України, Лицарем Гуманної Педагогіки  Круком  Станіславом  Леонідовичем та віце-президентом Всеукраїнської культурно-освітньої асоціації Гуманної Педагогіки, психологом, лікарем-стоматологом, Лицарем Гуманної Педагогіки  Ерметовим Ігорем Олеговичем. 

 

Було представлено майстер-клас учителя початкових класів Лебединської спеціалізованої школи I-III ст. №7, старшого учителя, Вчителя Гуманної Педагогіки  Бендюг Алли іванівни. Також  була представлена робота творчої майстерні «Морально-етичне виховання дітей молодшого шкільного віку» (викладачі педагогіки і психології Лебединського педагогічного училища ім. А.С. Макаренка.

КУ ЗОШ № 5

24/02/2017

«Школа енергії – 2.0»

З 2015-2016 н. р.  КУ Сумська ЗОШ І – ІІІ ст. №5 бере участь у Всеукраїнському проекті «Школа Енергії», який впроваджується Асоціацією «Енергоефективні міста України» за підтримки проекту "Створення енергетичних агентств в Україні", що ініціювала компанія «Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ) ГмбХ» за дорученням Федерального міністерства довкілля, охорони природи, будівництва та безпеки ядерних реакторів Німеччини.

У грудні 2016 року координатори проекту нашого навчального закладу були запрошені до м. Львів для участі в тренінгу щодо реалізації цілей проекту.

 

А  15-16 лютого 2017 року у Львові  для вчителів-учасників  у рамках проекту «Школа енергії  - 2.0» Асоціацією  «Енергоефективні міста України» знову був організований та проведений другий дводенний тренінг.  Головна мета зустрічі - планування та ефективне проведення шкільних днів енергії. Усім, хто був залучений до тренінгу,  були надані інформативні матеріали для вдалої роботи шкільних енергокоманд: інформаційний стенд шкільної енергокоманди, банер «Школа енергії»,  футболки та кепки  з логотипом проекту, плакати, а також  16 різних методичних посібників, які стануть в нагоді при реалізації завдань проекту.

КУ ЗОШ № 5

20/02/2017

КУ ЗОШ № 5

18/02/2017

КУ ЗОШ № 5

17/02/2017

Лекція про наркотики. Сумський міський центр для сім'ї, дітей та молоді

КУ ЗОШ № 5

14/02/2017

Робота юних енергоменеджерів               "Школи Енергії"

Минулий   тиждень виявився надзвичайно напруженим для учасників нашої енергокоманди. Їм  доводилося і давади інтерв`ю для місцевої обласної газети, і проводити освітні акції і звичайно ж свій перший енергоаудит за межами свого навчального закладу. 

http://www.shans.com.ua/?m=nr&id=65066&in=621

Учні презентували проект на раді старшокласників міста в палаці дітей та юнацтва, провели свій перший енергоаудит за межами школи та вікторину з призами для маленьких жителів нашого міста. 

КУ ЗОШ № 5

10/02/2017

02 лютого 2017 року в ДНЗ № 27 "Світанок" відбулася зустріч представників педагогічного колективу

КУ Сумська ЗОШ I-III ступенів № 5 з батьками вихованців старших груп - майбутніх першокласників.

КУ ЗОШ № 5

02/02/2017

КУ ЗОШ № 5

27/01/2017

Сумчан запрошують відзначити 13-ту річницю Української Вікіпедії

У понеділок, 30 січня, сумчан кличуть взяти участь у Всеукраїнському Вікіфлешмобі-2017, який присвячений 13-ій річниці створення Української Вікіпедії.

Захід відбудеться у Центральній міській бібліотеці ім. Т. Шевченка.

Всеукраїнський Вікіфлешмоб проводиться з метою популяризації українського контенту Вікіпедії та підвищення інформаційної обізнаності громадян України.

Ті городяни, які відвідають акцію, дізнаються про те, як створювати та редагувати статті в українській Вікіпедії та отримають змогу поспілкуватись із вікіпедистами Києва, Львова, Харкова та інших міст України.

Початок заходу – 12:00. Даний захід проведе вчитель англійської мови Сумської ЗОШ №5 Ломака Вікторія Василівна.

Нагадаємо, що перший Вікіфлешмоб був проведений 27 квітня 2014 року, і був присвячений пам’яті Ігоря Костенка, редактора Вікіпедії, який загинув 20 лютого 2014 року під час розстрілу активістів Євромайдану по вул. Інститутській у Києві.

КУ ЗОШ № 5

26/01/2017

Сумська школа № 5 – приклад успішного запровадження енергоменеджменту. ВІДЕО

24 січня в. о. міського голови, керуючий справами виконавчого комітету Степан ПАК відвідав школу № 5, аби разом із її керівництвом підписати енергетичну декларацію, згідно з якою навчальний заклад зобов'язується впровадити систему енергетичного менеджменту.

Директор школи Борис БОГОДУШКО розповів, що початок був покладений залученням до проекту «Школа Енергії», який реалізується Асоціацією «Енергоефективні міста України» за підтримки проекту «Створення енергетичних агентств в Україні». Він впроваджується компанією «Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ) ГмбХ» за дорученням Федерального міністерства довкілля, охорони природи, будівництва та безпеки ядерних реакторів Німеччини.

Тривалість проекту - з листопада 2016 до жовтня 2017 року.

Вчитель англійської мови Вікторія ЛОМАКА зазначила: «Метою цього проекту є зниження споживання енергоресурсів, а також познайомити якомога більше людей з прикладами того, як на побутовому рівні заощаджувати воду, тепло та інші ресурси».

Серед інших вимог проекту педагог назвала такі: провести енергомоніторинг у навчальному закладі та поінформувати про його результати шкільну громаду та інших зацікавлених осіб; користуватись отриманими результатами енергомоніторингу, пропонувати заходи зі зменшення енергоспоживання та подавати пропозиції на розгляд до управління освіти; розповсюджувати інформацію про енергетичну політику міста серед персоналу школи, учнів та їх батьків; формувати ощадне ставлення до енерговикористання серед учнів шляхом введення у навчальний процес тематичних уроків, проведення загальношкільних заходів та участі в міських Днях енергії; проводити міжшкільні заходи з метою поширення інформації щодо важливості енергоощадної поведінки та економії енергоресурсів, а також екологічних наслідків; ділитися своїм досвідом з іншими навчальними закладами.

Для розповсюдження інформації серед сумчан школярі створили інформаційні стенди в своєму навчальному закладі, центральній бібліотеці ім. Т.Г. Шевченка та спеціальну сторінку проекту в соціальній мережі Instagram.

В. о. міського голови, керуючий справами виконавчого комітету Степан Пак після підписання енергетичної декларації відзначив, що кожен навчальний заклад міста повинен взяти собі за приклад такий підхід енергоощадливості, який наразі вже дає плоди у школі № 5.

«Це питання має подвійний сенс. Окрім того, що участь навчальних закладів у подібних заходах дозволить їм зекономити певну суму коштів, найбільше від того виграють самі вихованці. Адже вони вчяться дбайливо ставитися до використання води, тепла, не вмикати без необхідності світло. Діти, які сьогодні навчаються цьому у школах та дитсадках – це наше майбутнє», - наголосив Степан Пак.

КУ ЗОШ № 5

25/01/2017

КУ ЗОШ № 5

23/01/2017

Наша школа знову виграє в          міжнародному конкурсі!!!

УРАААА!!!! Сумська ЗОШ № 5 перемогла в міжнародному конкурсу від Goethe-Institut "Екологія в школі". У конкурсі брали участь учні шкіл Вірменії, Білорусії, Грузії, Казахстану, Киргизстану, Росії та України. Наші школярі теж були активними учасниками конкурсу та разом з двома вчителями вибороли поїздку до Берліну!!!!!!! МРІЇ ЗБУВАЮТЬСЯ!!!!

КУ ЗОШ № 5

20/01/2017

КУ ЗОШ № 5

28/12/2016

Дом малютки

візит наших волонтерів

Подарунки до Нового року

Правдинскій школі-інтернату для дітей сирот

КУ ЗОШ № 5

26/12/2016

Проект "Школа Енергії 2.0"

За підсумками відбіркового конкурсу Комунальна установа Сумська загальноосвітня школа I-III ступенів № 5 м. Суми, Сумської області було обрано до участі в другому етапі проекту «Школа Енергії».  Проект реалізується Асоціацією «Енергоефективні міста України» за підтримки проекту "Створення енергетичних агентств в Україні", що впроваджується компанією «Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ) ГмбХ» за дорученням Федерального міністерства довкілля, охорони природи, будівництва та безпеки ядерних реакторів Німеччини. Тривалість проекту: листопад 2016 - жовтень 2017 року.          

            У Львові для вчителів відбувся спеціальний півтораденний тренінг з питань розбудови системи шкільного енергоменеджменту. Під час якого учасники опанували базові елементи енергетичного менеджменту, ознайомилися із завданнями та заходами проекту, налагодили співпрацю із енергоменеджерами свого міста та технічними експертами проекту.

            На заняттях тренерам було презентовано план роботи школи під час реалізацїі проекту. Він містить досить цікаві та ефективні заходи: проведення щоденного енергомоніторигу, організацію уроків та виховних годин з ощадного та ефективного використання енергії в школі та вдома, участь у міських Днях Сталої Енергії, проведення Проектних Днів та акцій до Дня Землі.

 

           

КУ ЗОШ № 5

22/12/2016

КУ ЗОШ №5

10/12/2016

 

КУ ЗОШ №5

09/12/2016

 

"ЕКОЛОГІЯ У ШКОЛІ"                               КОНКУРС ВІД GOETHE-INSTITUT

В рамках проекту «Еклогія у школі» Goethe-Institut оголосив конкурс для учнів Східної Європи та Центральної Азії. Метою конкурсу є звернути увагу учнів на проблеми навколишнього середовища, з якими вони щодня зіштовхуються у своєму населеному пункті.

Учні Сумської ЗОШ №5 створили власне Екологічне агентство та дослідили причини зникнення в водах Псла молюска беззубки.

Наразі ми чекаємо на результати конкурсу в лютому 2017. Конкурс проводився серед учнів шкіл з Вірменії, Білорусії, Грузії, Казахстану, Киргизстану, Росії та України.

http://www.goethe.de/ins/ru/lp/prj/ums/wet/deindex.htm

КУ ЗОШ №5

02/12/2016

 

Проект "Школа енергії"                        знову в Сумах

Проект "Школа енергії", що впроваджується компанією «Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ) ГмбХ» за дорученням Федерального міністерства довкілля, охорони природи, будівництва та безпеки ядерних реакторів Німеччини продовжено!!! 
Сумську ЗОШ №5 знову було запрошено для участі в ньому. Всього ж проекті буде брати участь 15 шкіл з усієї України.

Чекаємо на нові зустрічі з енергоаудитором та неймовірні тренінги в різних містах України.

КУ ЗОШ №5

02/12/2016

Підсумкова конференція                                     Etwinning Plus в Києві

На підсумсковій конференції etwinning plus Ukraine в

 

місті Києві Сумька ЗОШ №5 отримала аж дві

 

нагороди "Кращий проект місяця" (січень) та

 

Національний знак якості.

КУ ЗОШ №5

25/11/2016

Перемога в конкурсі "Наука на сцені"

Неймовірно, ми переможці всеукраїнського фестивалю "Наука на сцені" (організатори Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна та ГО освітній центр розвитку обдарованості юнацтва).

Україну на міжнародному фестивалі в Угорщині, серед 35 країн, буде представляти Сумська ЗОШ №5.

КУ ЗОШ №5

22/11/2016

Тиждень хімії

2016-2017 н.р.

Екологія життя переглянути...

КУ ЗОШ № 5

07/11/2016

Містечко з глибини століть

2 листопада 2016 року учні 5-А і 8 класів відвідали  одне з найвідоміших стародавніх українських міст – Путивль, який  був оспіваний ще у видатній літературній пам’ятці - «Слові о полку Ігоревім». На початку XVII в. поблизу Путивля проходив кордон між Російською державою та Річчю Посполитою. А під час Другої світової війни Путивльщина стала колискою партизанського руху на Україні. Нині Путивль - районний центр Сумської області, де гарно розвинена харчова промисловість і туристична галузь. У ході екскурсії наша дружня шкільна родина відвідала краєзнавчий музей і Свято-Молчанський жіночий монастир - унікальну пам’ятку старовинної архітектури, відновлення якої нині здійснюється зусиллями черниць і небайдужих людей. Під час поїздки діти не тільки дізналися багато цікавого про історію і духовне життя Путивля та його околиць, але і насолодилися надзвичайною красою древнього міста, монастирів і природою Спадщанського лісу.  Його історія, вулиці, пам’ятки варті того, щоб провести в ньому мандрівникові день і долучитися до вічного, духовного, а також його сучасного прояву.

 

Подорожуйте – ставайте ширше душею! 

КУ ЗОШ № 5

04/11/2016

Trick or Treat!
           Хеловін - сучасне свято, яке походить від старовинного кельтського. Святкується в ніч проти 1 листопада. Після прийняття християнства його святкували як «надвечір'я Дня всіх святих». Найгучніше відзначається у США, Канаді, Ірландії та Великій Британії. Не будучи державним святом, за популярністю Хеловін поступається лише Різдву.
                Учні 7 класу на шкільній лінійці привітали школярів з іноземним святом Хеловін, розказавши про традиції його святкування та історію походження. Семикласники впевнені, що необхідно не лише вивчати іноземну мову, а й цікавитися звичаями та культурним життям іноземних країн.

КУ ЗОШ № 5

28/10/2016

КУ ЗОШ № 5

21/10/2016

КУ ЗОШ № 5

13/10/2016

КУ ЗОШ № 5

07/10/2016

ПЕРЕМОГА В ПРОЕКТІ "ШКОЛА ЕНЕРГІЇ"

1-2 жовтня в Одесі відбулася зустріч учасників та нагородження переможців проекту «Школа енергії». Проект реалізується Асоціацією «Енергоефективні міста України» (АЕМУ). Захід проходив у межах «Тижнів Німеччини в Україні»

У випускному «Школи енергії» взяли участь учні з 25 шкіл зі всієї України серед яких були і учениці нашої  школи – Надія Щербак, Вероніка Пакуленко, Вікторія Островерхова, Христина Коровченко, Дарина Бережна та вчитель англійської мови Вікторія Василівна Ломака.

Під час поїздки до Одеси учні приняли участь в енергоквесті, в якому наша учениця Вікторія Островерхова отримала золоту медаль. А також відвідали одеський пляж Ланжерон, Одеську кіностудію та "Музей цікавої науки".

Наша енергокоманда перемогла у номінації "Найкращий піар" та виборола для школи великий стіл для настільного тенісу. 

 

ку зош №5

03/10/2016

КУ ЗОШ № 5

02/09/2016

Участь наших учнів в акції допоможи притулку для собак

КУ ЗОШ № 5

02/09/2016

КУ ЗОШ №5

01/09/2016