Звіт

директора школи 

за 2015-2016 н.р.

Звіт директора школа за 2015-2016 н.р. Переглянути

КУ ЗОШ №5 м. Суми

09/06/2016

Останній дзвоник

2016 р.

КУ ЗОШ №5 м. Суми

27/05/2016

У ці травневі дні в календарі українців є дві особливі дати:

8 травня – День пам’яті та примирення,

9 травня – День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

 

 

6 травня учні школи зібралися на загальношкільну лінійку «Пам’ятаємо. Перемагаємо»  для збереження пам’яті про перемогу над нацизмом у Другій світовій війні. Нашим супутником були червоні квіти маку як символ пам’яті про тих, хто загинув у роки війни. Прикріпивши до свого одягу квітку червоного маку, ми віддали шану героям та всім жертвам Другої світової війни.

КУ ЗОШ №5 м. Суми

10/05/2016

         Учні та вчителі навчального закладу брали участь у міському конкурсі "Пасхальні композиції" де посіли I місце (номінація "Пасхальний кошик") 

КУ ЗОШ №5 м. Суми

28/04/2016

26 квітня 2016 року   в школі проведено День цивільного захисту, задачею якого було відпрацювання вчителями, учнями, технічними працівниками та керівним складом цивільного захисту дій колективу закладу  по сигналу «Увага всім!».

 День цивільного захисту у школі проходив згідно з планом. Проведено цікаві та пізнавальні бесіди та години спілкування.

Проведено  огляд  плакатів, стіннівок на теми: «Сучасні завдання ЦЗ», «Захист людини в надзвичайних ситуаціях». Педагог-організатор Лушпа Т.Д. підготувала виступ агітбригади юних рятівників.

До 30 річниці трагедії на ЧАЕС педагог-організатор Ткаченко А.А. підготувала та провела змістовну загальношкільну лінійку «Дзвони Чорнобиля».

Бібліотекарем школи Логачовою О.В. підготовлено виставку літератури з питань цивільного захисту. 

 

Було проведено комплексне об’єктове тренування, до проведення якого залучено керівний та командно-начальницький склад закладу, формування ЦЗ, персонал закладу.

КУ ЗОШ №5 м. Суми

27/04/2016

Акція

до Дня Землі

КУ ЗОШ №5 м. Суми

22/04/2016

Вітаємо учнів 11 класу !!!

 

Гащенко Ірину та Сердюка Олександра з перемогою у міському конкурсі «Лідерські поєдинки »(I місце)

КУ ЗОШ №5 м. Суми

21/04/2016

Ощущение того, что

 все знания мира находятся

 под подушечками ваших пальцев,

воистину прекрасно.

Винт Серф

 

Абу Усман Амр ібн Бахр Аль-Джахиз  писав: «Книга — это собеседник, который не льстит тебе, и друг, который не искушает тебя, и товарищ, который тебе не наскучит, и проситель, который не будет мстить тебе, и сосед, который не ждет тебя с нетерпением, и компаньон, который не хочет отнять у тебя имущества и не строит против тебя козней, не обманывает тебя, лицемеря, и не хитрит с тобой, прибегая ко лжи». Через книгу ми робимо спробу  достукатися до дитячих сердець, пробудити в них благородні почуття, змусити бриніти найтонші струни людської душі.

         З 11 по 15 квітня 2016 року у школі пройшов тиждень зарубіжної літератури. Усім прихильникам художнього слова були запропоновані найрізноманітніші заходи: літературна подорож, поетичні вітальні, екскурсії, конкурси юних декламаторів і художників, які пройшли під девізом: «Золото добывают из земли, а знания -  из книги»(Народная мудрость).

Розпочався тиждень урочистою лінійкою «Їі Величність – Зарубіжна література», на яку завітали  літературні герої: Професор із Принцесою, містер Шерлок Холмс і доктор Ватсон. Заступник директора з НВР Фінашина С.М. вручила грамоти ученицям 5 класу Великодній Б., 6 класу – Храмовій К., Прихожай В. за активну участь у Всеукраїнському творчому конкурсі «Лист літературному героєві».

Під час тижня школярі здійснили заочну мандрівку «Україна і зарубіжні письменники», старшокласники підготували презентації «Новинки сучасної зарубіжної літератури», з допомогою яких познайомили своїх однолітків з творчістю Рея Бредбері, Дена Брауна, Умберто Еко, Ніколаса Спаркса, Джоджо Мойєс та ін. Учні 5-7 класів подарували «Квіти улюбленому письменнику». У конкурсі виразного читання «Голоси поетів світу» перемогла учениця 7 класу Михайлова Лариса. Не залишилися поза увагою учнів і рекламні проекти найкращої книги зарубіжного письменника. У листі відкритих думок «Яку книгу я взяв би з собою на безлюдний острів» перше місце посів роман Даніеля Дефо «Робінзон Крузо».

 

        Тиждень зарубіжної літератури ще раз довів школярам просту істину, що « книги - лучшие друзья. К ним можно обращаться во все трудные минуты жизни. Они никогда не изменят». (А.Доде)

КУ ЗОШ №5 м. Суми

18/04/2016

Другий візит енергоаудитора до нашої школи

  В рамках проекту "Школи Енергії" 15 квітня Сумську ЗОШ №5 відвідав енергоаудитор Владислав Москаленко, який перевірив документацію, що стосувалася проведення енергоаудиту класних кімнат учнями нашої школи. Він відзначив високу якість створених школярами матеріалів. Під час його візиту відбулася святкова лінійка, на якій було відзначено переможців конкурсу на найкращі плакати та вірші присвячені енергозаощадженню, і також було анонсовано плани на проектні дні  "Школи Енергії" в травні.

 

КУ ЗОШ №5 м. Суми

15/04/2016

Підбиття підсумків Всеукраїнського конкурсу з англійської мови «Гринвіч»

25 листопада 2015 року учні ЗОШ №5 взяли участь у конкурсі «Гринвіч». Щороку наші школярі долучаються до нього, із задоволенням виконуючи різноманітні цікаві завдання.

Вітаємо ученицю 4 – А класу Заяц Валерію за зайняте І місце у конкурсі (нагороджена золотим сертифікатом). Учасниками стали учні 4-х класів Геутенко Анастасія, Пищик Іван, Марющенко Діана, Сухойваненко Кароліна та учні 6 класу Гладенко Марія, Шерстюк Нікіта, Сурган Андрій.

 

Бажаємо нашим знавцям англійської мови успіхів у навчанні та запрошуємо всіх бажаючих приєднатися до конкурсу наступного року!

КУ  ЗОШ № 5 м. Суми

13/04/2016

Читати про природу – це добре, та набагато краще

                                                                                                прогулятися по лісу і прислухатися до неї,

                                                                                                           вона розкаже вам те, що не написано в книжках.

  

   8 квітня 2016 року на базі  ДП «Сумське ЛГ» пройшла Всеукраїнська Акція "Майбутнє лісу у твоїх руках". До святкування долучилися учні 5 – 7 класів Сумської ЗОШ №5 та вихованці учнівського лісництва "Паросток".  В урочищі Нікольське учні висадили зелені насадження разом із працівниками лісгоспу.

 

  Після закінчення Акції діти поділилися найщирішими емоціями: активна праця на свіжому повітрі, смачна каша з березовим соком, солоденькі смаколики та цікаві ігри – усе це  зробило весняний день неймовірно насиченим! 

КУ  ЗОШ № 5 м. Суми

08/04/2016

КУ Сумська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №5 запрошує на



День відкритих дверей



14 квітня 2016 року 



Телефони для довідок:  61-63-74, 61-62-05

КУ  ЗОШ № 5 м. Суми

04/04/2016

 1 квітня 2016 року для учнів 5 – 11 класів була проведена загальношкільна лінійка з метою ознайомлення учнів із Законом України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» та розпорядженням міського голови м. Суми 

«Про перейменування топонімів м. Суми» .  Перелік перейменувань топонімів м. Суми в мікрорайоні Баранівка та Лука:

 

Найменування вулиці

Пропонована назва вулиці

2-га Червонопрапорна

Пушкарівська

3-тя Червонопрапорна

Липнянська

Запотоцького

Марії Приймаченко

Червонопрапорна

Баранівська

Провулок Запотоцького

Софії Русової

Орджонікідзе

Родини Линтварьових

Провулок Орджонікідзе

Провулок Линтварьових

КУ  ЗОШ № 5 м. Суми

01/04/2016

29 березня учениця 10 класу Щербак Надія в Національному університеті ім.. Т.Г. Шевченка отримала подяку від посла Королівства Іспанії, як фіналіст всеукраїнської олімпіади з історії Іспанії та латинської Америки. 

КУ  ЗОШ № 5 м. Суми

29/03/2016

Матеріали вебінару для всіх бажаючих

25 березня вчитель англійської мови Ломака В.В. провела вебінар на тему "Etwinning Plus та організація літніх мовних таборів". Матеріали вебінару ви можете скачати за цим посиланням. Контактні дані вчителя вказані в презентації .  Дякуємо всім, хто долучився до цієї події!

КУ  ЗОШ № 5 м. Суми

26/03/2016

Енергоефективність починається зі школи

 

У рамках проекту «Створення енергетичних агентств в Україні», що реалізується компанією «Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ) ГмбХ» за дорученням Федерального міністерства довкілля, охорони природи, будівництва та безпеки ядерних реакторів Німеччини, Асоціація «Енергоефективні міста України» (АЕМУ) запустила новий проект під назвою «Школа Енергії».

 

Усього в Україні біло відібрано 25 шкіл для участі в даному проекті. Від нашого міста до них приєдналася КУ Сумська ЗОШ I-III ступенів № 5. Координатором стала вчитель англійської мови Ломака В.В.

 

Тривалість проекту – січень-жовтень цього року. Наразі у школі вже сформована енергокоманда та були проведені перші тренінги з енергозаощадження вчителем природознавства Чмеленко В.В. та вчителем інформатики Макаренком Р.Г.

 

16 березня школу відвідав технічний експерт Владислав Москаленко, який у цікавій та доступній формі провів для учнів заняття з енергоаудиту в кабінеті праці, спортзалі, теплопункті та їдальні. Школярі отримали домашне завдання самостійно обстежити будівлю свого навчального закладу з метою оцінки ефективності використання паливно-енергетичних ресурсів і реалізації енергозбігаючих заходів.

 

Також школа в рамках даного проекту стала учасником всесвітнього заходу «Година Землі ‑ 2016»http://wwf.panda.org/uk/campaigns/eh16/supporters_2016/. На базі закладу були проведені конкурси на найкращий плакат та вірш, присвячений даній акції. Учні долучилися до Естафети добрих справ, прибравши сміття на місцевому пляжі.

А 19 березня, розповсюджуючи флаєри на головній вулиці міста, закликали всіх небайдужих сумчан залучитися до всесвітньої акції «Година Землі», вимкнувши о 20.30 світло на одну годину. 

КУ  ЗОШ № 5 м. Суми

21/03/2016

КУ  ЗОШ № 5 м. Суми

21/03/2016

Бережіть природу і мову,

 Щоби справжніми бути людьми

 Пісню мами, її колискову,

 Що уперше почули дітьми.

 Все робіть, щоб річки не міліли,

 І ліси хай піснями звучать

 І щоб мовою рідною вміли

 Україну свою оспівать.

 Н. Красоткіна

Згідно зі шкільним планом роботи на 2015-2016 н.р. з 01 по 10 березня  в Сумській ЗОШ №5 проходила  декада  української мови та літератури. Мета проведення декади  полягала в підвищенні загальної мовної культури, прищепленні любові до української мови.

          Цього року програма предметного тижня була, як завжди, досить насиченою. Учні мали змогу поринути у багатющий світ краси і принад рідної української мови, вшанувати пам'ять  видатних діячів нашого народу, завдяки яким вона сьогодні у нас є.

Метою всіх проведених заходів було:

 донести до учнів красу і багатство української мови;

 формувати відчуття краси рідної мови;

 розвивати мовленнєві здібності учнів;

 збагачувати словниковий запас;

 виховувати любов до рідної мови та розуміння її краси і необхідності для нашого життя.

 

01 березня  пройшла загальношкільна лінійка, на якій  учитель           Крухмаль В.В.  урочисто оголосила про відкриття Декади  української мови, ознайомила з основними заходами, закликала брати активну участь як учнів, так і вчителів.

      Найрізноманітніші заходи тривали  упродовж тижня. Це і конкурси, й виставки, і концертні програми, і просто змагання, а також цікаві уроки про скарби рідного слова, тематичні лінійки, тощо.

                      У п’ятницю , 4 березня, в школі вперше проходив день української вишиванки. Учням та вчителям запропонували приєднатися до флеш-мобу «Одягнімо, друже, вишиванки…»  Сітало О.Я. провела тематичну лінійку «Цікаво про вишиванку».

      Фінальним акордом у проведенні декади став спектакль «Метаморфози по-українськи» (за п’єсою О.Коломійця «Фараони»), який підготували учні 11 класу та вчитель Сітало О.Я.

КУ  ЗОШ № 5 м. Суми

11/03/2016

Шановні наші жінки!

Ми вітаємо вас з цим прекрасним жіночим святом!

Від щирого серця бажаємо вам

Любові, здоров'я, жіночого щастя!

З повагою до вас

 

чоловічий колектив  КУ ЗОШ № 5!

07/03/2016

   2 березня 2016 року на базі Сумської ЗОШ №5 відбувся семінар-практикум для вчителів навчальних закладів м. Суми, що викладають предмет «Правознавство» на тему: «Розвиток критично-аналітичного мислення на уроках правознавства як складова процесу формування громадянської компетентності учнів».

   Був проведений показовий урок «Сімя і шлюб» у 9-Б класі. Учні активно висловлювали свої думки, працювали з Сімейним кодексом України, розв’язували юридичні задачі, дискутували та, звертаючись до статей Сімейного кодексу України, робили висновки щодо запропонованих проблемних ситуацій.

   Заступник директора з навчально-виховної роботи Фінашина С.М. познайомила учасників семінару з роботою навчального закладу. «Від успішного учня до успішного вчителя, від успішного вчителя до сучасної школи: алгоритм формування якісного освітнього середовища».

   Методист ІМЦ Тодосийчук В.М. провела методичний майданчик учителя правознавства «Майстерня успіху», в ході якого було визначено переможця міського конкурсу «Срібні родзинки».

 

   Підводячи підсумки роботи семінару, методист ІМЦ Тодосийчук В.М. наголосила, що складовою формування громадянської компетентності учнів на уроках правознавства є однією з умов динамічного законодавства. 

КУ  ЗОШ № 5 м. Суми

03/03/2016

КУ  ЗОШ № 5 м. Суми

01/03/2016

Проект "Школа енергії"

КУ ЗОШ № 5 I-III ступенів приймають участь у проекті "ШКОЛА ЕНЕРГІЇ". Детально ...

КУ  ЗОШ № 5 м. Суми

29/02/2016

КУ  ЗОШ № 5 м. Суми

23/02/2016

КУ  ЗОШ № 5 м. Суми

22/02/2016

«Святкуємо день спонтанної доброти»

З 15 по 17 лютого в місті проводилася акція «Святкуємо день спонтанної доброти». В рамках якої учні нашої школи ділилися безкоштовними обіймами з жителями нашого міста, роздавали на вулицях безкоштовний чай та прийняли участь у флешмобі «Обійми» на площі Незалежності. Також учні обмінялися побажаннями миру й добра для нашої країни з кіровоградським євроклубом та подарували голубів миру вчителям школи. Наші старання були висвітлені не лише сумським телебаченням але й телеканалом «Інтер»

Переглянути відео1

Переглянути відео2

Переглянути відео3

КУ  ЗОШ № 5 м. Суми

19/02/2016

Вітаємо учасників Всеукраїнської акції

"Хвиля безпечного Інтернету - 2016"

КУ  ЗОШ № 5 м. Суми

12/02/2016

 

Переможці січня 2016 eTwinning Plus в Україні

Вітаємо переможців рубрики «Проект місяця» та «Школа-лідер за кількістю проектів» у січні. Детально...

КУ  ЗОШ № 5 м. Суми

01/02/2016

У сумських навчальних закладах запроваджують карантин

        У зв’язку з напруженою ситуацією в області пов’язаною зі стрімким розповсюдженням та важким перебігом захворювання, погіршенням погодних умов за рекомендацією Сумської облдержадміністрації у місті прийнято рішення запровадити карантин.

З 19 січня навчальний процес призупинять у школах та професійно-технічних навчальних закладах, з середи 20 січня – у дитячих садочках.

Карантин триватиме до понеділка включно. Тобто у понеділок дітям до навчальних закладів також не йти.

25 січня комісія знову буде приймати рішення щодо подальшого продовження чи відміни карантину. Детально...

КУ  ЗОШ № 5 м. Суми

19/01/2016

Якщо учень в школі не навчився

нічого творити, то в житті він

 буде тільки наслідувати, копіювати.

 

Л.М. Толстой

 

17 грудня 2015 року на базі нашої школи відбулося засідання консультативного  пункту для вчителів міста «Формування літературної компетентності  учнів на уроках зарубіжної літератури». Досвідом своєї роботи з даного питання поділилися заступник директора з  навчально-виховної роботи Фінашина С.М., вчитель  зарубіжної літератури CСШ № 7 Атанова О.А.  Пізнавальною та цікавою була гра «Хто  хоче стати відмінником» (за змістом роману «Майстер і Маргарита»   М. Булгакова),  проведена ученицею 11 класу Гащенко І.

Був проведений показовий урок  «М. В. Гоголь. «Ніч перед Різдвом». Образи Оксани і Вакули» у 6 класі, де учні продемонстрували знання тексту, акторські здібності, були активними і креативними.

Ще однією цікавинкою для вчителів стала інформація про скрапбукінг. Під час майстер-класу учасники консультпункту мали змогу власноруч виготовити скрап-листівки за твором Ч. Діккенса «Різдвяна пісня у прозі».

 

Підбиваючи підсумки засідання консультативного пункту, методист ІМЦ Закорко В.В. наголосила на тому, що уроки літератури мають створювати належні умови для мотивації читацької активності школярів, формування їхнього досвіду творчої діяльності та емоційно-ціннісного сприйняття  світу.

КУ  ЗОШ № 5 м. Суми

18/12/2015

3 грудня 2015 року  у  Комунальній установі Сумська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 5, м. Суми, Сумської області проходив  обласний семінар-управлінська практика для слухачів курсів підвищення кваліфікації директорів загальноосвітніх навчальних закладів Сумської області з  теми «Стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини (із досвіду роботи КУ Сумська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №5, м. Суми, Сумської області)».

 Мета семінару:  розширити знання учасників семінару про стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини; ознайомити із сучасними підходами до організації роботи з учнями ромської національності на прикладі діяльності КУ Сумська загальноосвітня  школа  І-ІІІ ступенів № 5.

Учасниками семінару були слухачі курсів підвищення кваліфікації директорів загальноосвітніх навчальних закладів Сумської області; начальник відділу дошкільної, загальної середньої освіти та соціального захисту Департаменту освіти і науки Сумської обласної державної адміністрації Павловська Л.М., науково-педагогічні працівники Комунального закладу Сумський ОІППО (Нікітін Ю.О.  – в.о. ректора КЗ Сумський ОІППО, Захарова І. – декан факультету підвищення кваліфікації  та перепідготовки  педагогічних кадрів,   Перлик В.В. – старший викладач кафедри державного управління та педагогічного менеджменту КЗ Сумський ОІППО).

Досвідом роботи шкільного євроклубу «EUROWAY» поділилася учитель англійської мови КУ Сумська ЗОШ №5 Ломака Вікторія Вікторівна.

КУ  ЗОШ № 5 м. Суми

04/12/2015

Доводимо до відома, що відповідно до наказу Українського центру оцінювання якості освіти від 29.10.2015 № 81 «Про проведення пробного зовнішнього незалежного оцінювання в 2016 році» 2 та 9 квітня 2016 рокупроводитиметься пробне зовнішнє незалежне оцінювання на платній основі за кошти фізичних, юридичних осіб. Участь у пробному ЗНО є добровільною. Реєстрація буде здійснюватися з 5 до 30 січня 2016 року на сайті ХРЦОЯО (www.zno-kharkiv.org.ua).

КУ  ЗОШ № 5 м. Суми

30/11/2015

КУ  ЗОШ № 5 м. Суми

30/11/2015

Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек - Виховуємо громадянина - патріота України

КУ  ЗОШ № 5 м. Суми

30/11/2015

КУ  ЗОШ № 5 м. Суми

30/11/2015

25 листопада 2015 року на базі КУ Сумська загальноосвітня школа І-ІІІ ст. № 5 було проведено Шостий Всеукраїнський конкурс з англійської мови «Гринвіч». Всеукраїнський конкурс з англійської мови «Гринвіч» проводиться відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України № 105 від 07.02.2013 р., зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 26.02.2013 р. за № 319/22851, та в межах виконання програми вивчення та популяризації іноземних мов у середній школі на 2016 рік, який Президентом України запропоновано оголосити роком англійської мови.

Цей конкурс є найпопулярнішим в Україні серед учнів загальноосвітніх шкіл. Учні нашої школи з великим задоволенням взяли участь у конкурсі, виконали всі завдання та перевірили свої знання.

КУ  ЗОШ № 5 м. Суми

26/11/2015

Проведення тиждня з хімії

З 09.11.2015 - 13.11.2015 н.р.

КУ  ЗОШ № 5 м. Суми

16/11/2015

КУ  ЗОШ № 5 м. Суми

10/11/2015

07.10.2015 року по 23.10.2015 року у навчальному закладі проводиться I етап Всеукраїнських учнівських олімпіад з навчальних дисциплін.

Запрошуємо всіх бажаючих взяти участь.  Детально...

КУ  ЗОШ № 5 м. Суми

 

07/10/2015

Адміністрація

КУ  ЗОШ № 5 м. Суми 

02/10/2015

Зі святом наше рідне місто Суми !!!


КУ  ЗОШ № 5 м. Суми

05/09/2015

КУ  ЗОШ № 5 м. Суми

01/09/2015